ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 • Το χάλκινο άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη, το σημείο προσφέρει πανοραμική θέα του νησιού.
 • Οι προμαχώνες με τα κανόνια δεξιά και αριστερά του λιμανιού.
 • Το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του νησιού που μπορείτε να απολαύσετε από τη θέση “περίπτερο”.
 • Το Αρχοντικό των Γεώργιου & Παύλου Κουντουριώτη. Χτισμένο ανάμεσα στα πεύκα, πάνω από τη θέση “περίπτερο”.
 • Η οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη που λειτουργεί ως μουσείο.
 • Το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου (του 17ου αιώνα), και το Εκκλησιαστικό-Βυζαντινό μουσείο.
 • Ο Ιερός Ναός Αγ. Κωνσταντίνου του Υδραίου. Είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια του σπιτιού του, στην θέση Κιάφα.
 • Η Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών “Μελίνα Μερκούρη” που φιλοξενεί έργα διάσημων καλλιτεχνών.
 • Το Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας.
 • Το 4όροφο Αρχοντικό του Τομπάζη (ανήκει από το 1936 στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί ως παράρτημα της).
 • Η Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Το κτίριο άνηκε σε Υδραίους καραβοκύρηδες (Α. Τσαμαδός & Α. Κουλούρας 1780-1810).
 • Το πρώτο φαρμακείο που ιδρύθηκε στο νησί (1890). Αποτελεί μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης.
 • Tα πηγάδια που κατασκεύασε το 1803 ο διοικητής της Ύδρας Γ. Βούλγαρης.
 • Το μικρό γραφικό λιμανάκι στο Καμίνι απέχει μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από τη χώρα της Ύδρας.
 • Τις Πέτρινες καμάρες στον παλιό οικισμός της Κιάφας
 • Το κελί που φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

 

ΜΟΥΣΕΙΑ

ΙΑΜΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

Μία επίσκεψη στο ΙΑΜΥ είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία. Στο μουσείο εκτίθενται σπουδαία έργα ζωγραφικής του 19ου αιώνα και πλήθος αντικειμένων-κειμηλίων από τον Αγώνα του 1821. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν: η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, φιλοτεχνημένη από το μεγάλο Έλληνα οραματιστή και τυπωμένη στη Βιέννη το 1793 όπως και η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει μία πολύ σημαντική δωρεά με προσωπικά ενθυμήματα του ένδοξου νικητή των Βαλκανικών πολέμων, Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Καθημερινά: 9:00-16:00 & Ιούνιος-Αύγουστος 19:30-21:30, Τ.: 22980- 52355/54142, Fax: 22980- 52355, www.iamy.gr

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ

Χτισμένη την εποχή της ναυτικής ακμής του νησιού, δεσπόζει στη δυτική πλευρά του όρμου της Ύδρας και λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Ο όροφος παρουσιάζεται όπως τον είχε βιώσει ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας και δωρητής Παντελής Κουντουριώτης, με έπιπλα, σκεύη, ζωγραφικούς πίνακες και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη. Στον άνω όροφο εκτίθεται αξιόλογη συλλογή αντικείμενων με αναφορά κυρίως στη νησιωτική παραδοσιακή τέχνη. Στο ισόγειο, στα παλιά κελάρια του σπιτιού, εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου (1893-1972) και του γιου του, Κωνσταντίνου Βυζάντιου (1924-2007), οι οποίοι συνδέονται με στενούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη. www.nhmuseum.gr, T. 22980-52421, Καθημερινά: Απρίλης-Οκτώβρης 10:00-14:00 & Ιούνιος-Αύγουστος 18:00-21:00

 

 

Η ΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΤΕΛΙΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ

Το 2007 ο ζωγράφος, ακαδημαϊκός και δάσκαλος Παναγιώτης Τέτσης (Ύδρα, 1925 – Αθήνα, 2016) δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το σπίτι των παππούδων του στην Ύδρα με σκοπό να δημιουργηθεί μετά το θάνατό του ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του. Ο Τέτσης έζησε στο νησί τα παιδικά του χρόνια και με το σπίτι αυτό έχουν συνδεθεί οι πρώτες του επαφές με τη ζωγραφική και τον κόσμο της τέχνης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ως πρόσφατα δούλευε στο παλιό αυτό σπίτι έχοντας μετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι μια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου αιώνα αρχών του 20ού, που μάλιστα χρησίμευε και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας στεγάζοντας στο ισόγειο ένα κηροπλαστείο και ένα μπακάλικο – ταβερνείο. Η θέληση του ζωγράφου και δωρητή ήταν η συντήρηση και ανάδειξη του σπιτιού ως σύνολο, τόσο η οικογενειακή κατοικία, το μπακάλικο του ισογείου και η αποθήκη κρασιού στο υπόγειο, τα οποία διατηρούνται άθικτα ως σήμερα, όσο και το ατελιέ του ζωγράφου και τα έργα του στον όροφο. Η Οικία Τέτση είναι επισκέψιμη σε όποιον το ζητήσει, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη. (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν οι προτομές του Λάζαρου Κουντουριώτη, του Ανδρέα Μιαούλη, του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και του Αντώνη Λιγνού καθώς επίσης ο τάφος του Λάζαρου Κουντουριώτη και το μνημείο πεσόντων στους Βαλκανικούς Πολέμους. Στο εσωτερικό του Ναού μπορείτε να θαυμάσετε το εντυπωσιακό τέμπλο, φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο Πάρου ενώ στο Εκκλησιαστικό Μουσείο σας περιμένει μια πλούσια συλλογή από σπάνια κειμήλια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η εικόνα της Παναγίας «Ρόδο Αμάραντο» (1774), ο εντυπωσιακός επιτάφιος της Κοκώνας και η λειψανοθήκη που κατασκευάστηκε το 1805, πέντε χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.
Απρίλης-Οκτώβρης | Τρίτη-Κυριακή 10:00-14:00, T. 22980 54071, 52829, 52207

 

ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ ΣΦΑΓΕΙΑ ΥΔΡΑΣ

Το Ίδρυμα σύγχρονης τέχνης ΔΕΣΤΕ που ιδρύθηκε το 1983 από τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Μέσα από ένα εκθεσιακό πρόγραμμα που προωθεί νέους, αναδυόμενους αλλά και ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες, το Ίδρυμα έχει ως σκοπό να διευρύνει το κοινό της σύγχρονης τέχνης, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες, αναζητώντας παράλληλα τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού. Το 2008, ο Δήμος Ύδρας παραχώρησε στο ΔΕΣΤΕ τα παλιά σφαγεία του νησιού. Οι πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις διατηρούν στοιχεία του παρελθόντος και τα χαρακτηριστικά της παλιάς τους ταυτότητας ενώ προσφέρονται ως ένας μοναδικός εκθεσιακός χώρος. Κάθε καλοκαίρι από το 2009 και μετά, το ΔΕΣΤΕ φιλοξενεί στο Project Space Slaughterhouse μια σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, διαθέτοντας το κτήριο σε μεμονωμένους δημιουργούς ή ομάδες καλλιτεχνών για να στήσουν μια μοναδική εγκατάσταση ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο.
Δευτέρα- Κυριακή. 11–13:00 & 19–22:00 Τρίτη κλειστά, www.deste.gr