ΣΧΕΤΙΚΑ

Φίλες και φίλοι, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε μέσα από τις σελίδες του Hydraview. Η παρούσα έκδοση δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την διαμονή σας στο νησί μας και να σας ξεναγήσει στις ομορφιές της κοσμοπολίτικης Ύδρας του σήμερα. Η μικρή απόσταση, μόλις 1 ½ ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, κάνει την Ύδρα ιδανικό προορισμό για μια ολιγοήμερη απόδραση από τη βουή της πόλης, χωρίς αυτοκίνητο! Καθώς το πλοίο θα προσεγγίζει το γραφικό λιμάνι του νησιού πιθανόν να έχετε είδη καταλάβει πως εδώ θα συναντήσετε κάτι μοναδικό! Ένας τόπος έμπνευσης και δημιουργίας, που για χρόνια μαγεύει καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος, από όλο τον κόσμο, σας περιμένει.

 

ΎΔΡΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η Ύδρα είναι ένας από τους ελάχιστους κοσμοπολίτικους τουριστικούς προορισμούς που διατήρησε αναλλοίωτη την ταυτότητά της.
Η Πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, και περιβάλλεται από βραχώδη βουνά. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, η αρμονία των χρωμάτων και τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά που δεσπόζουν στο λιμάνι, κερδίζουν τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Το κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια, γεγονός που κάνει την Ύδρα «μοναδική». Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι λιγότεροι από 3.000 και οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με τον τουρισμό. Με τα πρώτα σημάδια της άνοιξης το νησί πλημυρίζει από επωνύμους και μη επισκέπτες που περπατούν από άκρη σε άκρη την προκυμαία φωτογραφίζοντας, τα κανόνια, τις μποκαμβίλιες και τα πολύχρωμα παράθυρα των σπιτιών στα καλντερίμια.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 Κατά την αρχαιότητα η Ύδρα  κατοικήθηκε περιστασιακά. Ευρήματα της περιόδου αυτής (1700-1100 πΧ) προέρχενται από την περιοχή του σημερινού Βλυχού. Στα νεώτερα χρόνια, η Ύδρα πρωτοκατοικήθηκε γύρω στα μέσα του 15ου αιώνα, όταν φυγάδες καταδιωγμένοι από τους Οθωμανούς  πέρασαν στο σχεδόν έρημο μέχρι τότε νησί.

Το εποικιστικό κύμα που θα  ζωντανέψει οικιστικά την Ύδρα είναι στα τέλη του 16ου αιώνα όταν καταφθάνουν στο νησί μεγάλες οικογένειες όπως οι οικογένειες Κουντουριώτη, Τομπάζη, Βώκου μετέπειτα Μιαούλη αλλά και πλήθος άλλοι που θεωρούν τον άνυδρο βράχο της Ύδρας, το τέλειο καταφύγιο  από τις καταστροφικές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων, κυρίως μεταξύ Τούρκων και Ενετών. Οι κάτοικοι του νησιού φρόντιζαν ιδιαίτερα για τη μόρφωση των παιδιών τους, εκεί αποσκοπούσε και η ίδρυση της πρώτης Ελληνικής Ναυτικής Σχολής το 1745 στην Ύδρα στην περιοχή του Καμινίου.   Τη νύχτα της 27ης προς την 28η  Μαρτίου η μεγάλη καμπάνα του Μοναστηριού δίνει το σύνθημα και ο λαός της Ύδρας ξεχύνεται στους δρόμους με ενθουσιασμό, η Επανάσταση ριζώνει για τα καλά στο νησί.

Η Ύδρα σύντομα μετατρέπεται σε κύρια ναυτική βάση της επαναστατημένης Ελλάδας και με τη διακυβέρνηση των προκρίτων, με πρώτο τον Λάζαρο Κουντουριώτη, αναλαμβάνει όχι μόνο την οργάνωση και συντήρηση του υδραίικου στόλου αλλά  και το συντονισμό και τη διεύθυνση -σε μεγάλο βαθμό- των ναυτικών πολεμικών επιχειρήσεων της ελληνικής επανάστασης.